Maak jij je zorgen over geld?

Je bent niet de enige! Veel jongeren vinden het lastig om met geld om te gaan. Ze leven vooral in het nu, en houden zich nog niet bezig met een zorgverzekering, eigen risico, sparen, een studielening etc. Het geld dat ze verdienen met een bijbaan is vaak binnen no-time op, en ze hebben geen idee waar het gebleven is.

Vanaf je 18e ben je meerderjarig, en ben je zelf financieel verantwoordelijk. Je valt niet meer onder de zorgverzekering van je ouders maar je moet zelf een zorgverzekering afsluiten, en de rekeningen betalen. Je krijgt dan te maken met eigen risico, bijvoorbeeld als je bij de de tandarts of apotheek bent geweest. 
Vaak hebben jongeren naast hun opleiding een bijbaantje. Veel jongeren vinden het lastig om de hele maand met het salaris uit te komen, en het lukt vaak niet om geld apart te zetten, bijvoorbeeld voor vakanties of rijlessen. Bij veel banken mag je rood staan, je kunt dit zelf aanvragen. Dat lijkt heel verleidelijk, maar als je eenmaal rood staat kom je er moeilijk weer vanaf! Weet je bijvoorbeeld dat je rente over roodstand moet betalen? En dat je meestal eens in het kwartaal positief moet staan, omdat de bank anders het hele bedrag dat je rood staat in een keer kan opeisen?
Financiële problemen zijn vaak te voorkomen door ervoor te zorgen dat je iedere maand weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Door wat geld apart te zetten (reserveren) voor onverwachte uitgaven. En  door op tijd aan de bel te trekken als je al geldproblemen hebt, zodat je dit kunt oplossen in plaats van te laten verergeren. 

Werkwijze budgetcoach

Na je aanmelding maken we een afspraak voor een inventarisatiegesprek. In principe vindt dit gesprek plaats bij jou thuis, maar als dit lastig is dan kijken we samen naar een passende oplossing. Tijdens het gesprek nemen we jouw (financiele) situatie door en stellen we samen een plan van aanpak op. Als je daarna besluit om met het traject te starten maken we verdere afspraken. We zorgen dat er inzicht komt in jouw inkomsten, het aanvragen of controleren van toeslagen, uitleg over de zorgverzekering en het eigen risico, studiefinanciering en eventuele aanvullende studielening en OV. We zorgen er ook voor dat je inzicht krijgt in jouw uitgaven, zodat je weet waar je geld iedere maand blijft, en op welke uitgaven je eventueel kunt besparen. Ik kan je leren hoe je een maand- en jaarbegroting kunt maken, en hoe je geld apart kunt zetten (reserveren) voor vakantie of onverwachte uitgaven. Om je administratie overzichtelijk te houden krijg je van mij een map met tabbladen waarin je alles kunt opbergen.
Als je al schulden of betalingsachterstanden hebt, dan leer ik je hoe je hier het beste mee om kunt gaan (contact opnemen met schuldeisers, vragen om een betalingsregeling, en welke schulden je het beste als eerste kunt aflossen om hogere schulden of hoge kosten te voorkomen). 

Volgens het Nibud komen mensen die in hun jeugd goed hebben geleerd met geld om te gaan, later minder vaak in financiële problemen; een traject met een budgetcoach is dus een investering in je toekomst. En zonder geldzorgen kun je je beter concentreren op je opleiding of werk.

Beautiful female student at the library holding a piggy bank looking at camera smiling - Student loan concepts

Kosten

Mijn tarieven zijn op aanvraag verkrijgbaar (voor jongeren geldt een aangepast tarief).

Vind jij het lastig om met geld om te gaan? Maak jij je zorgen over de aflossing van jouw studielening? Wil je weten of ik jou met je financiën kan helpen? Bel of app me gerust.

Close Menu